søndag den 21. september 2014

Henrik Pontoppidan

Henrik Pontoppidan blev født i 1857 i Randers. Hans far var præst, hvilket har været med til at præge Henrik Pontoppidans liv og forfatterskab. Hans fars prædiken var nemlig utrolig mørk og syndspræget, hvilket altså vil sige, at der var lagt stor vægt på alle synderne og de lidt mørkere sider af Kristendommen end de andre prædikener, der handler mere om tilgivelse og velsignelse.
Pontoppidan tog afstand fra din fars stærke tro, hvilket hans forfatterskab har taget udgangspunkt i. Det var også her, han gjorde op med den gejstlige slægtstradition, hvilket blandt andet kendetegner Det Moderne Gennembrud. Som 17 årig begyndte hans på ’Den polytekniske Læreanstalt’, men hoppede fra kort før eksamen, da han hellere ville eksperimentere som forfatter.
I 1881 blev Henrik gift med gårdmandsdatteren Mette Marie Hansen, men det endte med en skilsmisse i 1892, da ægteskabet var problematisk. Skilsmisser dengang var ikke noget man så hver dag, men det blev mere og mere accepteret i denne periode. Nogen år forinden havde han mødt en kvinde ved navn Antoinette Kofoed, som han samme år, som skilsmissen, blev gift med.
I 1917 vandt han en nobelpris, og han fortsatte altså med at skrive frem til sin død i 1943.
Henrik Pontoppidan har igennem sit forfatterskab skabt en fast selvbiografi. Igennem hans fortællinger har han formået at udtrykke sine erindringer, altså hans oplevelser i hans liv. I Henrik Pontoppidans værker viser han sine livssyn på det danske samfund, religion og sig selv.
I løbet af hans tid som forfatter har han udgivet værker om de dårlige sociale vilkår i landbefolkningen, altså om hvor dårlige forhold en stor del af folket levede under, hvor han her tager sympati for de undertrykte, som vil sige at han viser medlidenhed. Bl.a. i hans værker har han sørget for at oplyse de velstillede bønder. Især i Det Moderne Gennembrud har Henrik Pontoppidans skrivestil været naturalistisk. Henrik Pontoppidan har netop forholdt sig kritisk til de politiske og sociale forhold, som han også gør udtryk for i hans værker.

Henrik Pontoppidan udgav Skyer i 1890, hvor han bl.a. her gav kritik til befolkningens prioritering af det materielle frem for frihed. 


3 kommentarer:

  1. Det er godt at man får lidt baggrundsviden om hans barndom og liv. Super at ord som "syndspræget" bliver uddybet så det for mindreårige bliver forståeligt. Kunne have været super godt, hvis man havde fået nogle eksempler på nogle tekster/værker han havde skrevet, hvor hans tanker og visioner kom til udtryk.

    SvarSlet
  2. Jeg kan også godt lide den baggrundsviden man får om Pontoppidan også hvordan han selv brød samtidens normer. Et eksempel som "Naadsensbrød" kunne også passe ind i indlægget. :-)

    SvarSlet