mandag den 29. september 2014

Herman Bang

Herman Bang blev født den 20 april 1857 og han døde i 1912. Herman bang var en dansk kritiker, forfatter og journalist.

I 1885 udkom Herman Bangs første novelle, her kunne man se, at han havde fundet sin særlige impressionistiske skrivestil. En skrivestil, som ikke tillader lange beskrivelser eller psykologiske forklaringer. Hvilket gør at forfatteren bliver en iagttager. Den impressionistiske skrivestil beskriver situationer, fra en tredje persons udefra synsvinkel. Herman Bang mente at folks måde at agerer på eller de situationer de kommer i, afgøre deres personlighed. Så ved at se at beskrive situationen viser man med de handlinger personerne udføre, et spejl af deres indre, og deres personlighed, og altså var kunsten  at fange øjeblikkets glimt, det litteratur for ham handlede om.

Herman Bang mente at den frie fortolkning var meget vigtig, dette var også en af grundene til at han skrev i den impressionistiske skrivestil. Han mente at det som menneske var vigtigt at man bruge sit ”overmåde drevet redskab”. Han mente altså at det var vigtigt at bruge sin hjerne, og med det mener han at vi som mennesker har mulighederne og er intelligente nok til selv at kunne tolke på en situation, og vi har ikke brug for at få det hele ”serveret på et sølvfad”. For ham er det ligeså vigtigt at vi som læsere selv kan danne os et billede af følelser og indtryk.

Herman Bang havde en svaghed for dem, der står udenfor det borgerlige liv og samfund. Dette ser man bl.a. med ”den sidste balkjole”, hvor han sætter problemer under debat. Herman Bang er en forfatter der skriver meget i stil med det moderne gennembrud, han lægger stor vægt på at oplyse og fortælle om samfundet, som det er og de problemer der er i det.

Herman Bang blev særligt kendt under det moderne gennembrud og han var ikke som alle andre, da han var særlig kritisk over for romantikken. Under sin litterære karriere har han skrevet flere romaner, herunder Haabløse slægter 1880) og Fædra (1883). Sidstnævnte fik han ikke så stor succes med. Herman Bang har også udgivet to novellesamlinger og som 26-årige havde han skrevet elleve bøger. Herman Bang var dog meget uenig med litteraturprofessor samt teoretikeren bag det moderne gennembrud Georg Brandes, trods deres holdninger ikke var så forskellige igen.  Georg Brandes mente, at der skulle være bestemte regler for form og komposition, mens Herman Bang mente at indholdet var afgørende for kompositionen.

Herman Bang stillede træskoene d. 29. januar 1912, da han desværre fik en hjerneblødning under en togrejse i USA. Som en kontroversiel og dygtig forfatter, skuespiller, kritiker, instruktør og journalist har Herman Bang formået at bidrage til dansk litteratur på en formidabel måde.

4 kommentarer:

  1. Jeg synes, at det er et fint indlæg om Herman Bang. Man får en masse at vide om Herman Bang på en forholdvis let og forståelig måde. Jeg synes, at den det sidste afsnit om hans død og indflydelse på Danmark fungerer godt som en afslutning på indlægget. Et minus for mig er desværre kommateringen omkring 2. afsnit, men det er en lille ting i forhold til det samlede indtryk :-)

    SvarSlet
  2. Godt indlæg med mange guldkorn og fint sprog der passer godt til folkeskoleelever. Kommateringen irriterer dog lidt og det kunne have været ekstra lækkert med et eksempel på hans skrivestil (gerne fra et af hans værker) :-)

    SvarSlet
  3. Fint indlæg, i får fortalt fint om Herman Bang og hans måde at skrive på, dog ville det have været fint med et eksempel på hans anderledes skrivestil. Sproget er fint, men der er enkelte svære ord som kan være svære for en folkeskoleelev at forstå.

    SvarSlet
  4. Fint indlæg! Citaterne er velvalgte, men I har ikke skrevet hvem der har sagt det, eller hvor de er fra, hvilket skaber lidt forvirring for læseren (nu ved vi selvfølgelig godt, hvor det er fra, men det ved andre jo ikke). Det er også lidt pudsigt pludselig at nævne i sidste linje, at Bang også var skuespiller og instruktør, når I intet har skrevet om det tidligere i indlægget. Men det er småting - rigtig godt indhold.

    SvarSlet