mandag den 29. september 2014

Impressionisme

Impressionismen startede som malerkunst i 1970'erne, men begyndte langsomt at bevæge sig ind i litteraturen. Ordet “Impression” betyder indtryk, og det er dette som forfattere og kunstnere forsøger at videregive gennem deres værker.
Impressionismen er meget stilmæssigt kaotisk og springende, og forfatteren forsøger at komme så tæt ind på virkeligheden som muligt, og der bliver derfor lagt stor vægt på øjeblikket og situationen, men ikke så meget på helheden af teksten.
Den impressionistiske forfatter vil ikke forklare mennesket og dets følelser, men i stedet vise dem via deres handlinger, ord og udtryk, og dermed skal vi som læser skabe en helhed og fortolke. Det er altså en skjult fortæller, som overlader det store fortolkningsarbejde til læseren selv.
Figur 1: Herman Bang

Det er bl.a. Forfattere som Herman Bang og J. P. Jacobsen som særligt benytter denne skrivestil.
Som tidligere nævnt, er en impressionistisk forfatter en forfatter, der overlader fortolkningsarbejdet til læseren. Dette ses f.eks. i Herman Bangs “Den sidste balkjole”, hvor læseren selv skal tolke personernes følelser ud fra deres handlinger. F.eks. da Antonie ser balkjolen liggende på sengen:
"Med hovedet ned i det hvide tæppe græd hun så bitterligt, så bitterligt - - over den ungdom, der var forbi." Her skal læseren selv regne ud, hvorfor ungdommen, ifølge Antonie, er forbi på baggrund af hendes handlinger førhen.
Bang benytter derudover også mange tankestreger, pauser og ufuldendte sætninger, hvilke er kendetegn ved den impressionistiske skrivestil.
Impressionismen er meget speciel, da der ikke er mange skrivestile hvor følelserne ikke beskrives og sætningerne ikke afsluttes. Læseren skal altså selv tolke de manglende beskrivelser.
En skrivestil hvor menneskets tanker og opførsel beskrives fotografisk, altså beskrives nøjagtigt som de kan ses og opleves, er naturalismen. Her beskrives menneskets personligheder således, at læserne kan få et indtryk af, hvilken person man har med at gøre. Man kan altså sige, at impressionismen og naturalismen er to modsætninger.

I nutiden kan impressionismen bl.a. ses i skuespil og film, hvor der ofte opstår ufuldendte sætninger, hvor seeren selv skal fortolke handlingen.

2 kommentarer:

  1. Utrolig godt blogindlæg - meget letlæseligt og forståeligt :) I kommer ind på alle områderne, og forfatterne, og jeg har ikke noget at sætte en finger på :)

    SvarSlet
  2. Super godt! Måske kunne man have sat billedet i første del for at undgå de halve linjer :)

    SvarSlet