søndag den 21. september 2014

Kritisk realisme

Kritisk realisme er en skrivestil, som kom frem i det Moderne Gennembrud. Skrivestilen handler om, at man er kritisk overfor den virkelighed og det samfund man lever i - man sætter problemerne i samfundet under debat. F.eks. skrev mange forfattere i perioden om kvinders vilkår, kirkens indflydelse i samfundet og klasseopdelingen blandt menneskene i samfundet.

Kritisk realisme startede da Georg Brandes afholdte sine forelæsninger i København, som handlede om, at han syntes at litteratur skulle sætte problemer under debat. Brandes inspirerede mange forfattere i Skandinavien til netop at gøre dette i deres tekster. Nogle kendte forfattere fra det moderne gennembrud, som skrev kritisk realisme er bl.a. Henrik Pontoppidan og Herman Bang.

Et godt eksempel på en tekst skrevet med kritisk realisme er teksten ’Naadsensbrød’ af Henrik Pontoppidan. I teksten hører vi om Stine Bødkers, som er en gammel og fattig kvinde, som bliver tvunget på fattiggården, da hun ikke kan klare sig selv. Henrik Pontoppidan gør det meget tydeligt for læseren at fattiggården er et frygteligt sted for de gamle fattige, hvor de bliver behandlet meget dårligt med tynd grød som mad og hårdt arbejde. På den måde sætter Pontoppidan spørgsmål ved samfundets behandling af de fattige.


Kritisk realisme var det modsatte af den slags skrivestile, som man brugte i perioden før det moderne gennembrud kaldet Romantikken. I Romantikken diskuterede man ikke alt det dårlige i samfundet, men kun alt det gode - man siger at man forskønnede alt.


5 kommentarer:

  1. Godt blogindlæg, hvor I kommer godt rundt om det hele, både hvordan det startede, hvad det handler om og hvad det står i kontrast til. Super godt med et lille eksempel også. Fint sprogligt til, at folkeskoleelever kan forstå det.

    SvarSlet
  2. Fint indlæg, hvor I kommer godt omkring kritisk realisme på kort plads. I har fattet jer i korthed, og det gør det nemt og overskueligt. Sproget er let forståeligt, også for folkeskoleelever. Det er godt, at I har et eksempel med, og at I forklarer kontrasten mellem kritisk realisme og Romantikken!

    SvarSlet
  3. Super flot blogindlæg. Skrivestilen er beskrevet kort og præcist, og med et sprog som er let at forstå. Fint at i nævner at kontrasten mellem kritisk realisme og skrivestile fra Romantikken. Det er også godt at i har inddraget 'Naadsensbrød' som et teksteksempel på kritisk realisme.

    SvarSlet
  4. Det er et virkelig godt blogindlæg, det er skrevet så kort og præcist som det har været muligt. For os (2.f) er sproget meget letforståeligt, men som 10-12 årig, er der måske nogle ord som man ikke forstår... Så som kritisk, der kunne man komme med en lille forklaring på hvad det betyder, jeg er ikke sikker på at jeg vidste hvad kritisk betød da jeg var 10. Ellers super flot...

    SvarSlet
  5. Synes blogindlægget kommer godt rundt om begrebet 'kritisk realisme'! Fint I kommer med eksempler på både forfattere og litteratur der stammer fra den gældende periode. Synes også det er godt at I fortæller om romantikken, så man får en indblik I hvor i litteraturen man befinder sig. Den eneste kritik ville nok være, at skrivestilen godt kunne barnliggøres lidt mere, da der er nogle begreber som 10 årige nok ikke ville forstå ligeså lidt som vi gør :)))

    SvarSlet