torsdag den 21. august 2014

De tre K'er: Køn

Under det moderne gennembrud, som fik sin start i 1870, ændrede folks syn på kønnet sig. Georg Brandes krævede, at problemer skulle diskuteres og her var kønnet blandt andet en af dem.

Georg Brandes var for, at kvinder og mænd skulle have de samme rettigheder, altså det man i dag kalder ligestilling.

De kvindelige forfattere i det moderne gennembrud var alle fortalere for ligestilling mellem mand og kvinde. Gennem litteraturen kunne de kvindelige forfattere sætte fokus på, hvordan kvinder havde det. En af disse forfattere var blandt andet Amalie Skram. Amalie Skram har skrevet romanen ”Constance Ring”, som handler om en kvinde, der søger skilsmisse, hvilket var set ned på dengang.

Det var dog ikke kun de kvindelige forfattere, der kunne se problemerne udvikle i de danske hjem. De mandlige forfattere skrev også om, hvordan kønnet havde det dengang. Det er forfattere som Henrik Ibsen og Herman Bang. Henrik Ibsens skrev historier om den danske families dagligdagskonflikter, hvor Herman Bang derimod skrev nogle indirekte historier, hvor man som læser selv skal tolke problematikken.  

Det moderne gennembrud åbnende for en debat, som stadig er aktuel i dag. De fleste er dog enige om, at det er vigtigt, at kvinder og mænd har det samme forhold og rettigheder.

Derfor kan man sige, at det moderne gennembrud var en spændende og supervigtig periode - også for den hverdag vi har i dag.  


9 kommentarer:

  1. Det bliver formidlet godt, og sproget er forståeligt for alle aldre, men den sidste sætning kunne godt omformuleres, da det virker en smule ironisk, men ellers super godt :-)

    SvarSlet
  2. Godt at der bliver nævnt hvilke forfattere der har haft en stor indflydelse på netop Køn i Det moderne gennembrud.
    Mangler dog illustrationer, for at gøre blog indlægget mere spændende og interessant.
    Synes også der mangler mere fylde omkring selve emnet køn.

    SvarSlet
  3. Det er rart med en hurtig intro til, hvad emnet omhandler. Godt at begreber såsom ligestilling forklares, og lækkert med en lille perspektivering til, hvordan begrebet anses i dag.

    SvarSlet
  4. Det er skrevet kort og præcist, hvilket gør, at det er let og forståeligt at læse.

    SvarSlet
  5. Fint indlæg, letforståelig tekst, dog ku der godt have været lidt mere fyld.

    SvarSlet
  6. Der mangler lidt info om forfatterne. Feks. var Herman Bang selv homoseksuel, hvilket var, ligesom kvinderne, en stærkt undertrykt gruppe i samfundet. Det var derfor, han valgte, at skrive disse hverdagshistorier om kvinderne, eller "de stille eksistenser", for at gøre op med denne tids samfundsnorm og oplyse problemerne. Ellers er det et meget fint oplæg, der kommer godt omkring emnet.

    SvarSlet
  7. Indholdsmæssige tilføjelser:
    - Fokus på menneskets driftsliv (vs. romantikkens fokus på idealiseret, platonisk kærlighed)
    - Kærlighed vs. seksualitet – drifter er naturlige, men er ofte uforenlige med samfundets normer (normer fordrer splittelse)
    - Sædelighedsfejden: Brandes (kvinder skal have samme rettigheder som mænd) vs. Dansk Kvindesamfund (mændene skal være kyske som kvinder)

    SvarSlet