mandag den 18. august 2014

Georg Brandes og hans betydning for DMG


Georg Brandes er kendt, som manden der startede det morderne gennembrud og derfor også manden, som ændrede den danske litteratur meget drastisk. Han ændrede den danske litteratur fra at handle om kærlighed, guld og grønne skove til, at handle om den grå og kedelige hverdag. Georg Brandes ønskede nemlig, at litteratur skulle handle om problemer, som det normale menneske støder på i deres hverdag. Man plejer at sige, at der er tre gennemgående temaer for det moderne gennembrud, som Georg Brandes satte fokus på. Disse tre temaer kaldes de tre K’er: Køn, kirke og klasse. Før var kvindernes arbejde, at vaske tøj, gøre rent og  passe børnene i hjemmet. Det var derfor manden der var overhovedet i familien fordi han tjente pengene. Georg Brandes var med til, at gøre folk mere opmærksom på problemet og mange forfattere begyndte herefter, at tage det op til debat. Der blev også sat mere fokus på det naturvidenskabelige og folk begyndte, at sætte spørgsmålstegn ved hvordan mennesket blev skabt. Dette gjorde at folk begyndte at tvivle på kirkens magt og nødvendighed. Den nye litteratur diskuterede også forskellen på de rige og fattige borger i landet. Det vil sige, at arbejdernes forholde blev debatteret. Disse tre emner gjorde, at hele folket blev mere kritiske overfor den måde samfundet var bygget op på. Georg Brandes blev meget populær blandt folket, og selv i dag kender man hans navn. Vi ville sandsynligvis ikke leve på samme måde som vi gør i dag, hvis det ikke var for Georg Brandes.

6 kommentarer:

  1. Teksten er skrevet i et meget forstående sprog, uden for mange svære ord, hvilket gør, at det er forståeligt for 10-12 årige

    SvarSlet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  3. Indeholdet er rigtig godt, der bliver fortalt kort og præcist om Georg Brandes og hans indflydelse i Det Moderne Gennembrud. Sproget er simpelt og let at forstå, også for en folkeskoleelev. Stykket om de tre K'er er rigtig godt og det er fint at de er blevet uddybet.

    SvarSlet
  4. Indlægget er godt, og der er en fin kronologisk rækkefølge. De tekster vi har læst i litteraturens veje, er blevet formidlet på en overskuelig måde. Specielt de tre K'ere er blevet uddybet godt, og der er brugt vendinger der er let forståelige. Jeg tror helt sikkert, at teksten ville give mening for folkeskoleelever

    SvarSlet
  5. Teksten er letforståelig, hvilket gør at folkeskoleelever hurtigt ville kunne indsporer sig på hvem Georg Brandes i grunden var.

    SvarSlet
  6. Teksten er skrevet i et sprog som er til at forstå, hvilket er godt, når indlægget skal henvende sig til børn.
    Efter at have læst teksten har man en opfattelse af hvem Georg Brandes var, men der mangler måske en smule dybde - Det kan dog have noget at gøre med, at man måtte kun måtte bruge forholdsvis få ord, og det skulle være et læsevenligt sprog :)

    SvarSlet